Lagotto Romagnolo

ITALIALAINEN TYÖKOIRA - tryffelikoira


LAGOTON ULKONÄKÖ

Lagotto on keskikokoinen, keskimäärin 45 cm korkea ja 15 kg painava, kiharakarvainen vesikoira. Se kuuluu Suomessa Kennelliiton roturyhmään 8.

Lagoton runko on tiivis ja lihaksikas. Rungon pituus on lähes sama kuin säkäkorkeus. Raajat ovat suhteellisen pitkät. Lagotto ei saa vaikuttaa raskaalta. Sen liikunta on kevyttä, liikkeet ovat tasaiset ja reippaat. Häntä on sapelinmuotoinen ja heiluu iloisesti koiran työskennellessä tai ollessa iloinen ja innostunut.

Lagoton pää vaikuttaa pyöreältä pään karvoituksen ollessa näyttelypituudessa. Korvat ovat keskikokoiset suhteessa pään kokoon, kolmionmuotoiset, levossa riippuvat. Ne nousevat takaosastaan hieman koholle koiran ollessa valpas. Kuonon pituus on hieman lyhyempi kuin kallon pituus. Kirsu on suuri ja sieraimet ovat avoimet. Kirsun väri on ruskea sen eri sävyissä, ei koskaan musta. Purenta on saksipurenta. Lievä alapurenta, ns. käänteinen saksipurenta, hyväksytään.

Turkin väri vaihtelee valkoisesta suklaanruskeaan, oranssi-valkoinen, ruskea-valkoinen tai ruskeankirjava. Karva on villavaa, hieman karhean tuntuista ja muodostaa tiiviitä kiharoita.

LAGOTON ALKUPERÄ

Lagotto romagnolo on italialainen työkoira, kotoisin Emilia-Romagnan alueelta. Se on ikivanha ”rotu”; lagoton näköisiä kiharakarvaisia koiria on kuvattuina Etruskien hautakammioista löytyneissä metsästyksestä ja kalastuksesta kertovissa kuvissa.

Alkujaan tämä monitaitoinen koira on ollut Romagnan alueen alankojen, Comacchion laakson ja Ravennan suoalueiden ihmisten luotettava vahtikoira ja metsästäjien uskollinen apulainen vedestä noutavana koirana. Myös lagoton erittäin hyvää hajuaistia on jo noina aikoina hyödynnetty maan alla kasvavien tryffelisienten etsimisessä. Nykyisin lagotto romagnolo on ainoa puhdasrotuinen tryffelien etsintään erikoistunut koirarotu.

Vaikka lagotto on ikiaikainen koira, Italian kennelliitto (ENCI) hyväksyi sen viralliseksi roduksi vasta vuonna 1991. Kansainvälinen kennelliitto FCI hyväksyi lagotto romagnolon roduksi vuonna 1995 ja CACIB-roduksi vuonna 2005.

LAGOTON LUONNE JA KÄYTTÖOMINAISUUDET

Lagoton rotumääritelmässä sanotaan:

” Luontainen hakukyky ja hyvä hajuaisti ovat tehneet rodusta hyvin tehokkaan tryffeleiden etsijän. Rodulla aiemmin ollut metsästysvietti on jalostettu pois ja siten riistan haju ei häiritse työskentelyä. Lagotto on mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä, hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen varoittaja.”

Kaikkien rotumääritelmässä lueteltujen ominaisuuksien lisäksi lagotto on paljon muutakin. Se on työkoira, jolla pitää olla oma paikkansa perheessä, rakastetun hyvinhoidetun koiran paikka. Sen pitää saada purkaa energiansa erilaisiin tehtäviin. Lagoton pitää saada olla mukana kaikissa perheen touhuissa perheen koirana, ei lapsena.

LAGOTOLLE TYYPILLISIÄ PIIRTEITÄ

Lagotto vaatii omistajaltaan paljon, niin luonteensa kuin turkkinsakin suhteen. Se on pohjattoman energinen ja touhukas. Varsinkin pentuna ja nuorena koirana sen vilkkaus ja kekseliäisyys, huomiointikyky ja oppivaisuus yllättää useimmat omistajat. Se on älykäs ja herkkä ja erittäin valpas ilmoittava koira. Sillä on taipumus haukkua kaikkea uutta ja siten ilmoittaa tulijoista, menijöistä, yllättävistä äänistä ja ihmiselle näkymättömistä ja kuulumattomista ”tapahtumista”.

Koska lagotto on työkoira, se tarvitsee tehtäviä, joihin se voi purkaa energiansa. Se rakastaa toimintaa ja puuhastelua yhdessä omien ihmistensä kanssa. Kun sillä on säännöllisesti jotain aktiivista tekemistä ja aivovoimistelua, se on tyytyväinen koira: tarmokas ja vauhdikas ulkona, rauhallinen sisällä.

Rotuna lagotto romagnolo luetaan ns. alkukantaisiin työkoirarotuihin. Sillä on vielä tallella monia luonnossa selviytymiseen tarkoitettuja taitoja, esim. varovaisuus kaikkea uutta kohtaan sekä signaaliherkkyys. Se lukee ihmisen kehosignaaleja erittäin tarkasti ja ottaa oppia kaikesta kokemastaan, hyvässä ja pahassa.

Pennun sosiaalistaminen (totuttaminen uusiin asioihin, ääniin, tilanteisiin, ihmisiin, eläimiin) ja tapakasvatus jo pienestä pitäen on erittäin tärkeää, jotta koirasta kasvaisi tasapainoinen yksilö.

Lagoton perusluonne on pehmeä, mutta rodussa on hyvin erilaisia yksilöitä, joista osa on jopa melko kovia. Muihin koiriin tyypillinen lagotto suhtautuu avoimesti ja positiivisesti. Lagotto ei ole riidanhaastaja, mutta pitää kyllä puolensa tappelun tullen.

SIENIKOIRA

Tällä italialaisella tryffelikoiralla on synnynnäinen taipumus etsiä jotain. Se kulkee nenänsä perässä kaikkialla, minkä takia sen opettaminen kävelemään kauniisti hihnassa on työlästä. Lagoton mielestä elämä on eteenpäinmenoa ja haistelemista. Se on onnellinen saadessaan käyttää nenäänsä metsälenkeillä ja oikealla opetuksella lagotto oppii nopeasti ilmaisemaan omistajalleen kantarellit, suppilovahverot ym. sienet.

LAGOTTO HARRASTUSKOIRANA

Lagotto haluaa tehdä asioita yhdessä omistajansa kanssa. Se on vauhdikas koira ja erittäin nopea oppimaan asioita. Iloisella motivoinnilla leikkimisen ja makupalojen avulla se tekee häntä heiluen kaiken, minkä omistaja osaa sille opettaa. Väkisin pakottamalla tätä älykästä koiraa on vaikea saada tekemään mitään.

Lagotto keskittyy tehtäviinsä täysillä. Se on innokas ja sitkeä puurtaja. Erinomaisen hajuaistinsa perusteella lagotto etsii ihmisen metsästä ja raunioilta. Lagottoja löytää monen lajin parista, niin agilitystä, tokosta, rally-tokosta, PEKO ja PK (pelastuskoiratoiminta ja palveluskoiratoiminta), koiratanssista ja jopa jälkikokeista ja vesipelastustoiminnasta mukana.

Tutustu harrastustoimikunnan sivuihin

LAGOTON TURKKI

Lagotolla on tiivis ja kihara turkki, jossa on paksu pohjavilla. Siitä ei irtoa karvaa. Turkki kasvaa pituutta koko ajan, joten sitä pitää säännöllisesti lyhentää leikkaamalla. Turkki myös huopaantuu herkästi, joten sitä pitää hoitaa avaamalla takut ja poistamalla kuollutta pohjavillaa. Lagoton turkkia ei kuitenkaan saa pitää aukikarstattuna vaan pohjavillan poiston jälkeen turkki kastellaan ja annetaan kuivua itsekseen, jolloin karva vetäytyy taas kauniille kiharoille. Turkkia ei föönata ja muotoilla kuten esim. villakoiran tai bichon frisén vaan lagoton tulee näyttää siistiltä ”maalaiskoiralta”, metsän herralta.

Aktiiviselle ihmiselle lagotto romagnolo on oivallinen työ-, harrastus- ja seurakoira.