Rotumääritelmä

Ryhmä 8
FCI:n numero: 298 
Hyväksytty: FCI 22.3.2011 
Kennelliitto 17.4.2012

Suomen Kennelliitto-
Finska Kennelklubben ry

LAGOTTO ROMAGNOLO

(LAGOTTO ROMAGNOLO)

Alkuperämaa: Italia

KÄYTTÖTARKOITUS: Tryffelikoira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat alaryhmä 3 vesikoirat;
Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Lagotto romagnolo on hyvin vanha vedestä noutava koirarotu, joka on kotoisin Comacchion alangoilta ja Ravennan suoalueilta. Vuosisatojen kuluessa suuret suoalueet kuivatettiin ja muutettiin viljelysmaiksi, ja samalla lagotto romagnolo muuttui vesikoirasta erinomaiseksi avoimella tasangolla ja Romagnan kukkuloilla kasvavien tryffeleiden etsijäksi.

YLEISVAIKUTELMA: Kooltaan pienestä keskikokoiseen, sopusuhtainen, tiivisrakenteinen ja ulkonäöltään maatiaismainen. Karvapeite on tiheä, kihara ja villava.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Pään pituus on 4/10 säkäkorkeudesta. Rungon pituus ja säkäkorkeus ovat lähes yhtä suuret (neliömäinen). Kallon pituuden tulisi olla hieman yli puolet pään koko pituudesta. Kuono-osa on kallo-osaa hieman lyhyempi (44 % : 56 %). Rinnan syvyys on alle puolet (noin 44 %) säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Synnynnäinen hakutaipumus ja erittäin hyvä hajuaisti ovat tehneet rodusta hyvin tehokkaan tryffeleiden etsijän. Rodun aiempaa metsästysviettiä on jalostuksella muutettu, joten riistan haju ei häiritse sen työskentelyä. Lagotto romagnolo on mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä, hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on myös erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen vahti.

PÄÄ: Ylhäältä katsottuna puolisuunnikkaan muotoinen ja kohtuullisen leveä; kallon ja kuonon ylälinjat ovat hieman erisuuntaiset.

KALLO-OSA:
Kallo: Poskikaarien kohdalta leveä ja yhtä pitkä kuin leveä. Sivulta katsottuna kallon tulee olla kuonoa pitempi mitattuna niskakyhmystä otsapenkereeseen. Kallo on hieman kaareva, mutta tasoittuu niskakyhmyä kohti. Otsaluut ovat hyvin kehittyneet, kulmakaaret selvät, otsauurre voimakas, niskakyhmy lyhyt eikä kovin voimakkaasti kehittynyt. Ohimokuopat ovat hieman havaittavissa. Otsapenger: Havaittava mutta ei liian korostunut.

KUONO-OSA:
Kirsu: Suuri. Sieraimet ovat avoimet ja liikkuvat. Keskiuurre on voimakkaasti erottuva. Sivulta katsottuna kirsu jatkuu kuononselän suuntaisena ja sen kärki on vain hieman huulilinjaa ulompana. Kirsun väri vaihtelee vaaleasta tummanruskeaan karvapeitteen väristä riippuen. 
Kuono: Melko leveä, hieman kalloa lyhyempi (kallo 56 %, kuono 44 %), syvyys on vain hieman pienempi kuin pituus. Kuono kapenee vain hieman ja on sivusta katsoen tylppäkärkinen. Kuononselkä on sivulta katsottuna suora. 
Huulet: Eivät liian paksut ja tiiviit, alaleuka muodostaa kuonon alalinjan. Huulet ovat pitkien ja melko harittavien viiksikarvojen peitossa. Edestä katsottuna huulet muodostavat laajan puoliympyrän. Huulet ovat väriltään vaaleasta tummanruskeaan. 
Leuat / hampaat: Leuat ovat vahvat ja lähes suorat, alaleuka on melko leveä. Täydellinen leikkaava tai tasapurenta. Hampaat ovat valkoiset ja hyvin kehittyneet. Käänteinen leikkaava purenta hyväksytään. 
Posket: Litteät. 
Silmät: Suuret mutta ei liioitellusti, pyöreähköt, silmäkuopan täyttävät ja melko kaukana toisistaan. Iiriksen väri vaihtelee okrasta pähkinänruskeaan ja tummanruskeaan karvapeitteen väristä riippuen. Silmäluomet ovat tiiviit ja niiden reunojen väri vaihtelee vaaleasta tummanruskeaan. Silmäripset ovat hyvin kehittyneet. Katse on tarkkaavainen, ilme innokas ja eloisa. 
Korvat: Keskikokoiset, suhteessa pään kokoon, kolmionmuotoiset ja kärjistään pyöristyneet. Korvat ovat tyvestä melko leveät ja kiinnittyneet juuri poskikaarien yläpuolelle. Korvat ovat levossa riippuvat ja nousevat hieman koiran ollessa tarkkaavainen. Eteenpäin vedettyinä niiden tulisi ulottua kohtaan, joka on neljäsosa kuonon pituudesta tyvestä mitattuna. Korvien karvapeite on hieman muuta karvapeitettä loivemmin kihartunut mutta silti hyvin laineikas; korvissa ei ole lyhyttä karvaa. Myös korvalehden sisäpinta on karvoittunut.

KAULA: Voimakas, lihaksikas, kuiva, poikkileikkaukseltaan soikea ja ehdottomasti ilman löysää kaulanahkaa. Niskalinja on hieman kaareva ja kaula liittyy sulavasti lapoihin. Uroksilla kaulan ympärysmitta voi olla kaksinkertainen pituuteensa verrattuna. Kaulan pituus on hieman pienempi kuin pään koko pituus.

RUNKO: Tiivis ja vahva, pituudeltaan sama kuin säkäkorkeus. 
Ylälinja: Säästä lantioon asti suora. 
Säkä: Korkeammalla kuin lantion taso; lapojen kärjet eivät liian lähekkäin. Säkä on korostunut ja lavat ovat viistot. 
Selkä: Suora ja hyvin lihaksikas. 
Lanne: Lyhyt, hyvin vahva ja sivulta katsottuna hieman kaareutunut. Lanteen leveys on sama tai hieman suurempi kuin sen pituus. 
Lantio: Pitkä, leveä, lihaksikas ja hieman viisto (viistous 25°-30°). 
Rintakehä: Hyvin kehittynyt ja ulottuu kyynärpäiden tasalle. Edestä melko kapea ja levenee taaksepäin kuudennen kylkiluun jälkeen. 
Alalinja ja vatsa: Rintalastan alue on pitkä ja suora, jonka jälkeen vatsaviiva kohoaa vain hieman.

HÄNTÄ: Ei liian korkealle eikä liian matalalle kiinnittynyt, kärkeä kohti oheneva. Alhaalla riippuessaan ulottuu tuskin kintereeseen. Häntä on villavan, melko harittavan karvan peitossa. Häntä on sapelinmuotoinen, koiran ollessa tarkkaavainen häntä kohoaa selvästi. Koiran työskennellessä tai innostuessa häntä voi nousta selän päälle, muttei koskaan saa olla kippuralla.

RAAJAT
ETURAAJAT:
Yleisvaikutelma: Asennoltaan normaalit, sekä edestä että sivulta katsottuna pystysuorat. 
Lavat: Lapaluut ovat pitkät (30 % säkäkorkeudesta), selvästi viistot (52-55°), lihaksikkaat, vahvat ja tiiviisti rungonmyötäiset, silti vapaasti liikkuvat. Lavan ja olkavarren välinen kulmaus on 110-115°. 
Olkavarret: Lihaksikkaat, kevytluustoiset ja lapaluun pituiset; viistous vaakatasoon nähden 58-60°. 
Kyynärpäät: Rungonmyötäiset, mutta eivät liian tiiviit, ohutnahkaiset; olkavarsien kanssa samalla rungon keskilinjan suuntaisella linjalla. Kyynärpään kärki on pystysuoralla lavan kärjestä maahan vedetyllä linjalla. 
Kyynärvarret: Täysin pystysuorat ja pitkät (36 % säkäkorkeudesta). Luut ovat tiiviit, vahvat ja soikeat. 
Ranteet: Edestä katsottuna samalla pystysuoralla linjalla kyynärvarren kanssa; jäntevät, vahvat ja joustavat; herneluu on selvästi erottuva. 
Välikämmenet: Kyynärvarteen verrattuna myös luustoltaan selvästi kevyemmät ja joustavat. Sivulta katsottuna 75-80°:een kulmassa vaakatasoon nähden. 
Etukäpälät: Hieman pyöristyneet ja tiiviit; varpaat ovat kaartuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat vahvat ja kaarevat. Päkiät ovat hyvin pigmentoituneet. Varpaiden välissä oleva nahka ovat hyvin kehittynyt.

TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Voimakkaat, takaa katsottuna pystysuorat ja yhdensuuntaiset; koiran kokoon nähden sopusuhtaiset. 
Reidet: Pitkät (35 % säkäkorkeudesta), lihakset hyvin erottuvat. Reisiluu on selvästi viisto, 80° vaakatasoon nähden. Reiden ja säären välinen kulmaus on 105-110°. Reidet ovat rungon keskilinjan kanssa yhdensuuntaiset. 
Polvet: Polvikulmaus on 130-135°. 
Sääret: Hieman reisiä pitemmät (36 % säkäkorkeudesta), hyväluustoiset ja lihaksikkaat, lihakset hyvin erottuvat. Viistous vaakatasoon nähden on 50-55°. Sääret ovat rungon keskilinjan kanssa yhdensuuntaiset. 
Kintereet: Leveät, voimakkaat ja kuivat; luut ovat selvästi erottuvat. Rungon keskilinjan kanssa yhdensuuntaiset. Säären ja välijalan välinen kulmaus on noin 140°. 
Välijalat: Kapeat, tasapaksut ja kohtisuorassa maahan nähden. Ei kannuksia. 
Takakäpälät: Hieman soikeammat kuin etukäpälät; varpaat eivät ole yhtä kaareutuneet.

LIIKKEET: Käynti säännöllistä, ravi on tarmokasta ja reipasta; laukka lyhytkestoista.

NAHKA: Ohutta, kauttaaltaan pinnanmyötäistä ja poimutonta. Väri limakalvojen ympärillä ja päkiöissä vaihtelee vaaleasta tumman- ja hyvin tummanruskeaan.

KARVAPEITE
Karva: Villavaa, ei koskaan ohuiksi naruiksi kiertyvää, pinnalta puolikarkeaa; muodostaa tiiviitä, rengasmaisia kiharoita; havaittava pohjavilla. Kiharoita tulee olla tasaisesti kaikkialla rungossa ja hännässä. Päässä kiharat eivät ole aivan yhtä tiiviit ja ne muodostavat runsaat kulmakarvat, viikset ja parran. Myös posket ovat tuuheakarvaiset. Peitinkarva ja varsinkin pohjavilla ovat vedenpitävät. Mikäli karvaa ei leikata, se saattaa huopaantua, koska se kasvaa jatkuvasti; tämän vuoksi karva tulee leikata kauttaaltaan lyhyeksi ainakin kerran vuodessa. Huopaantunut peitinkarva ja pohjavilla tulee poistaa säännöllisesti. Leikattu karvapeite saa olla enintään 4 cm paksu ja sen tulee olla kauttaaltaan samanpituista mukaillen koiran ääriviivoja. Vain päässä karva voi olla pitempää, mutta se ei saa kuitenkaan peittää silmiä. Sukuelinten ja peräaukon ympäriltä karva leikataan lyhyeksi. Karvaa ei saa muotoilla eikä harjata pystyyn kuten villakoirilla tai bichon frisellä, ei myöskään leikata niin lyhyeksi, että se ei kiharru tai karvanlaatua ei pysty arvioimaan. Koiraa ei tule palkita, mikäli karvaa on muotoiltu liikaa. Oikea turkin leikkaus on teeskentelemätön ja korostaa rodun luonnollista, maatiaismaista olemusta. 
Väri: Yksivärinen luonnonvalkoinen, valkoinen ruskein tai oranssein laikuin, pienipilkkuinen ruskeavalkoinen (roan), ruskea eri sävyissään yksivärisenä tai valkoisin laikuin, oranssi yksivärisenä tai valkoisin laikuin. Joillakin koirilla on ruskea tai tummanruskea maski. Punaruskeat (tan) merkit eri sävyissään sallitaan.

KOKO
Säkäkorkeus: Urokset 43-48 cm (ihannekorkeus 46 cm)
Nartut 41-46 cm (ihannekorkeus 43 cm)
Sallittu poikkeama ± 1 cm.
Paino: Urokset noin 13-16 kg ja nartut noin 11-14 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
 • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.
 • Epätyypillisyys.
 • Yhtenevät kallon ja kuonon ylälinjat.
 • Osittainen tai täydellinen pigmentin puutos.
 • Nouseva kuononselkä.
 • Yläpurenta.
 • Selvä alapurenta.
 • Herasilmä.
 • Selän päälle kiertyvä häntä; synnynnäinen tai hankittu hännättömyys tai töpöhäntäisyys
 • Takakannukset toisessa tai molemmissa raajoissa.
 • Typistetty häntä.
 • Kihartumaton tai lyhyeksi leikattu karva.
 • Nyöriintynyt karvapeite.
 • Leikkaamalla liioitellusti muotoiltu karvapeite.
 • Musta turkki, mustat laikut tai musta pigmentti.
 • Sallitun koon ylitys tai alitus.

JALOSTUKSESTA POISSULKEVAT VIRHEET:

 • Yläpurenta.
 • Piilokiveksisyys.
 • Herasilmä.
 • Musta turkki, mustat laikut tai musta pigmentti.


HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.